De teek

Wat zijn teken?

Een teek is een heel klein donker spinachtig beestje.

Teken op nagel

Waar komen teken voor? 

Ze leven overal, maar vooral tussen vochtige bladeren en in hoog schaduwrijk gras. Dat kan in het bos zijn, maar ook in je tuin, in de duinen, in heidegebied of in een park.

Waarom bijten teken ons?

Teken hebben bloed nodig om zich voort te planten. Ze kruipen op struiken of hoog gras en wachten tot een mens of dier passeert. Als ze eenmaal op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze een geschikte plaats om zich vast te bijten.

Wanneer bijten teken?

Dat kán het hele jaar door, maar de meeste teken zijn actief en bijten tussen maart en oktober.

De ziekte van Lyme

Hoe kan een teek je ziek maken?

Een teek kan drager zijn van verschillende bacteriën of virussen (ziektekiemen). Tijdens een beet kunnen die ziektekiemen in je lichaam komen en je ziek maken. De meest voorkomende ziektekiem veroorzaakt de ziekte van Lyme. 

Weetje: de meeste mensen worden niet ziek van een tekenbeet.

Hoe snel kan een teek je ziek maken? 

Dat hangt af van het soort ziektekiem. Voor de ziekte van Lyme geldt: hoe langer de teek vastzit, hoe groter de kans dat de bacterie die de ziekte veroorzaakt, in je lichaam komt. Daarom is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.    

Op welke symptomen moet je letten?

Erythema migransBlauwe ringvorm (donkere huid)Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode ringvormige plek rond de plaats van de tekenbeet, die geleidelijk aan groter wordt (erythema migrans). Bij mensen met een donkere huidskleur zal de ring eerder blauwachtig zijn.

Die plek verschijnt niet meteen, maar na enkele dagen tot enkele weken. Sommige mensen krijgen die ring niet, maar worden wel ziek. Ook zonder behandeling verdwijnt de vlek spontaan, maar dan is de ziekte niet altijd verdwenen.
Op een donkere huid is deze ring moeilijker te herkennen. Symptomen die lijken op griep (koorts, gewrichtpijn of spierpijn) kunnen ook optreden. Het is belangrijk alle symptomen op te volgen.

 

Kan je de ziekte behandelen?Griepsymptomen bij ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kan worden behandeld met antibiotica. Krijg je een ring of griepachtige symptomen, ga dan zeker langs bij je huisarts en meld de tekenbeet.

Zonder behandeling blijft de bacterie in je lichaam.  Dan kan je maanden tot jaren later klachten krijgen, meestal ter hoogte van je zenuwen of gewrichten. Een behandeling blijft mogelijk, maar die kan dan langer duren.

Laat je niet zomaar behandelen zonder correcte diagnose. De kans is erg klein dat je de ziekte doormaakt zonder dat je dat duidelijk opmerkt. Het meest voorkomende symptoom van de ziekte van Lyme, de ringvormige plek, is erg herkenbaar.

Andere tekenziekten

Een teek kan in zeldzame gevallen ook andere ziekten veroorzaken dan de ziekte van Lyme.  Anaplasmose, tekenencephalitis en vleesallergie zijn enkele voorbeelden hier van.  Het aantal gevallen in België is laag tot geen.

Op de website van het tropisch instituut voor geneeskunde vind je informatie over vaccinatie tegen tekenencephalitis voor vakanties buiten België.

Controleer op tekenbeten
Banner verwijder een teek rustig en in één beweging (web)